Tudjuk helyesen adagolni a steviát?

Aki édesítés terén új lehetőségek után kutat, tény és való, hogy meg kell ismernie az új termék jellemzőit, hogy azt hogyan tudja felhasználni és kellemes édes ízt érjen el vele, mint ahogyan a cukorral tette.

Ez terméktől eltérhet, hiszen más mennyiséget kell felhasználni a mézből, az eritritből, stb. A stevia esetében ugyan ez a helyzet. Mondhatnánk, hogy meg kell tanulni a vele történő édesítést, ami rövid időn belül már csukott szemmel fog menni. Ahogyan már nálunk történik: a gyerekek engem kérnek meg a teájuk elkészítéséhez, hiszen, ahogy mondani szokták, „anya, te olyan finoman tudod megédesíteni a teát az Inkával!”.

Ha jól belegondolunk, a cukor adagolását is meg kellett tanulnunk valamikor, mert ha túl sokat használtunk fel belőle, akkor elég édesre sikerülhetett az az ital és képtelenség volt meginni. Miért lenne ez másképpen új termékek használatánál? Bármilyen cukorpótló mellett döntünk, szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy más mennyiségekkel kell játszadoznunk. De ha egy kicsit jobban belegondolunk: a só, chili, fűszerek, stb. esetében is, ha keveset vagy többet használunk fel a kelleténél, mondhatjuk azt, hogy: ez nem jó termék, nekem nem vált be. Valójában nincs baj a termékkel, csak nem tudtuk megfelelően felhasználni.

[caption id="attachment_5013136" align="aligncenter" width="334"] Cukorpótló alternatívák[/caption]

Ha elhatároztuk magunkban, hogy leváltjuk a cukrot, és a stevia mellett döntünk, akkor nehogy elkövessük azt a hibát, hogy ugyan annyi mennyiséggel dolgozunk, mint ahogyan a cukorral tettük. Ha eddig 3 teáskanál cukorral ittuk a teát, akkor véletlenül se jusson az eszünkbe ezt a mennyiséget használni a steviából, mert akkor tényleg ihatatlan lesz tőle a teánk. Volt egy hasonló tapasztalatunk egy ismerősünkkel: mondta nekünk, hogy hát nem vált be neki az Inka Sweet Stevia. Kérdeztük: megtudhatnánk miért nem vált be? Ismerősünk: Hát annyira édes lett az italom, hogy nem tudtam meginni.

[caption id="attachment_5012940" align="alignright" width="274"] Stevia palánta[/caption]

Általában a stevia 300-400szor édesebb, mint a cukor. Ilyen erős édességet nemigen tudnánk adagolni a mindennapokban, ezzel aztán tényleg meggyűlne vele a bajunk! De a forgalomban található steviák esetében nem ez a helyzet, hiszen a könnyű, napi fogyaszthatóság érdekében, fel vannak hígítva valamivel. Így 4-szeres erősségűek lesznek, vagyis 4-szer édesebbek a cukornál.

 

 

Az Inka Sweet Stevia adagolását szeretnénk kiemelni, nemcsak azért mert ezt a terméket forgalmazzuk, hanem mindennap ezt használjuk édesítésre és így ismerjük az adagolását és segíthetünk azoknak a fogyasztóknak, akik még nem barátkoztak meg a stevia kezelésével. De semmi baj! Az elején mi sem voltunk ezzel tisztában. Megtanultuk a felhasználását.

Szóval az Inka Sweet Stevia 4-szer, de sok esetben 5-ször édesebb a cukornál. Ezt azért mondjuk, mert vannak, akik elég kevés mennyiséget használnak fel belőle, mert nekik az a mennyiség a megfelelő. Ezért szoktuk javasolni, hogy az elején érdemes kevesebb mennyiséget használni, mert ha még nem elég édes a számukra, akkor tudnak még annyit hozzáadni, amivel a megfelelő édeset elérik. A sütéseknél is érdemes a megállapított cukormennyiség ötödét venni, mert tapasztalataink szerint bőven elég, de ha még édesebbre szeretnénk azt a sütit, akkor legközelebb lehet inkább a negyedét venni. De a használat során tudjuk ezt saját magunknak beállítani. És ne években gondolkozzunk, ez néhány alkalom után természetes lesz.

Itt egy példa:

  • Sütemények elkészítésénél, ha 50 dkg cukrot ír elő a recept, akkor Inka Sweet-ből (50 dkg : 5-el) 12,5 dkg szükséges, de lehet, hogy csak 10 dkg (50 dkg : 4-el). Ezért javasoljuk, hogy előbb kevesebbel próbálkozzunk. A családban párom anyukája nagyon sok süteményt készít (neki már a kisujjában van az adagolás) Volt egy süti, aminek a receptjében 2 evőkanál cukrot írt, de Ő egy mokkáskanál Inka Sweettet használt fel és tökéletes lett!
  • Nálunk, ha egy 3 dl bögrében teát vagy kávét készítünk, a mi esetünkben egy csapott fél teáskanál Inka szükséges, de a családban van, aki ennél még kevesebbel kéri.

Valójában mindent, de mindent vele készítünk, még a zöldborsó főzeléket, a majonézt, paradicsomos húsgombocot…….stb. Persze, mondhatnák nekünk, hogy túl elfogultak vagyunk a termékünkkel. Inkább azt mondanánk, hogy szeretjük, mert búcsút tudtunk inteni úgy a kristálycukornak, hogy természetes terméket használunk fel édesítésre és finom íze van, nem változtatja meg a megszokott ételek, italok ízét, mint ahogyan más cukorpótlok megtehetik.

Többször megcsináltuk a próbát:

Tortát vagy süteményt kínáltunk fel a vendégeknek, nem kommentelve, hogy mivel van édesítve. Zsupsz! A szeletek szépen elfogytak, többször kértek repetát belőle. Aztán a végén elmondtuk, hogy nem cukorral volt édesítve, hanem Inka Sweet Steviával. Mindenki meglepődve pislogott, mert semmi mellékíze nem volt. Inkább nagyon finom!

Volt olyan is, amikor kávét készítettünk és mondtuk ismerősünknek, hogy a termékünkkel édesítjük, és majd kóstolja meg. Miután ivott egy kortyot belőle, komoly fejjel kijelentette, hogy: jó, de Ő érez egy kis mellékízt. Ezt követően bejelentettük, hogy nem érezhetett semmilyen mellékízt, mert cukorral készítettük az italát.

Az itt látható étel-ital képek, az általunk, családunk által készített finomságok, melyek Inka Sweettel lettek megédesítve.

[caption id="attachment_5013137" align="alignnone" width="306"] Mascarpone torta[/caption]

[caption id="attachment_5013138" align="aligncenter" width="252"] Gyümölcs-zöldség turmix[/caption]

 

[caption id="attachment_5013141" align="alignleft" width="309"] Gyümölcs joghurt[/caption]

[caption id="attachment_5013142" align="alignleft" width="308"] Gyümölcs italok[/caption]

 

 

[caption id="attachment_5013147" align="alignnone" width="325"] Chia puding[/caption]

[caption id="attachment_5013148" align="alignleft" width="327"] Mák torta[/caption]

 

 

 

 

 

 

 

 

[caption id="attachment_5013150" align="alignnone" width="285"] Mascarpones áfonya torta[/caption]

[caption id="attachment_5013151" align="alignnone" width="208"] Túrós palacsinta - barack lekvár[/caption]

[caption id="attachment_5013152" align="alignnone" width="263"] Gyümölcs torta[/caption]

[caption id="attachment_5013153" align="alignnone" width="243"] Fahéjas alma torta[/caption]

[caption id="attachment_5013154" align="alignnone" width="255"] Almás pite[/caption]

 

A stevia valóban az a cukorpótló, ami természetessége miatt a legjobb édesítőszer. Ki tudjuk jelenteni teljes nyugodtsággal, mert mielőtt mi is el kezdtük volna használni, kipróbáltunk előtte többféle alternatívát.

Többet olvashatsz róla itt:  www.inkasweetstevia.hu

 

 

 

Az írás forrása itt található: Tudjuk helyesen adagolni a steviát?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A stevia beillesztése a diétába

Mirakulin – a veszélytelen, egészséges „party drog”

Több, mint 60 édesítőszer kategorizálva, adatokkal