Korunk legveszélyesebb drogja

Korunk legveszélyesebb drogja….

A XXI század kokainja….

Egy méreg….

Az új cigaretta…..

Ez a kristálycukor!

Manapság miért ütik fel a fejüket olyan krónikus betegségek, amik régen nem terjedtek el ennyire? A válasz nagyon egyszerű: a magas cukorfogyasztás, ami a társadalmunkat fenyegeti és még nem is sejtjük, hogy alattomos módon, szép lassan hat az egész szervezetünkre.

Egyre több azoknak a száma, akik túlsúllyal küzdenek, de nem feltétlenül kell ráfogni a mozgásszegény életvitelre. Ezt az állapotot ,a nap mint nap, elfogyasztott élelmiszerek okozzák, kifejezetten a nagy mennyiségű cukor, ami az élelmiszerek többségében található. De nemcsak ez a látszólagos káros hatása a mértéktelen cukorfogyasztásnak.

Nem is gondolnánk, hogy az elhízás mellett agykárosodást is okozhat: nagy mennyiségű cukor fogyasztásnál az agy túlérzékeny az inzulin állandó és abnormálisan magas szintjével, és nem érzékeli helyesen a jelzésüket. A memória és az érvelési készségek hiányosságait okozza.

Ezért fontos, hogy nekünk, mint fogyasztóknak, tudatában kell lenni az általunk fogyasztott cukormennyiséggel, melyek késztermékekben vannak „elrejtve” és ezek fogyasztásával naponta bombázzuk szervezetünket. Jelenleg szinte mindenben cukor van, még olyan élelmiszerekben is, amire nem is gondolunk: kenyér, joghurt, ketchup és mindenféle öntetek, sült paradicsom vagy energiarúd

De miért is tenné ezt velünk az élelmiszeripar? Nem gondol az egészségünkre? A valódi ok, amiért ezt teszi velünk és mindenben cukor található, hogy így rabjává váljunk és függők legyünk a folyamatos evésre. A cukor, ellentétben a zsírral és más élelmiszerekkel, teljesen megzavarja a test éhség iránti érzését, és folyamatosan kielégíthetetlen vágyat érez az étkezés folytatására, amit az élelmiszeripar a termékek fogyasztásának növelésére használ.

Egyre több azoknak a száma, akik túlsúllyal küzdenek, de nem feltétlenül kell ráfogni a mozgásszegény életvitelre. Ezt az állapotot ,a nap mint nap, elfogyasztott élelmiszerek okozzák, kifejezetten a nagy mennyiségű cukor, ami az élelmiszerek többségében található. De nemcsak ez a látszólagos káros hatása a mértéktelen cukorfogyasztásnak.

Például a cukrot használók egyre többet akarnak, még akkor is, ha már nem éhesek. Ha valakinek tojást kínálunk, egy idő után az illető már nem éhes és nem kér többet. Viszont figyeljük meg azt a személyt, akinek kekszet adunk. Addig folytatja a kekszet, amíg meg nem fájdul a gyomra.

David S. Ludwig, a Harvard-i orvostudományok professzora, az American Journal of Clinical Nutrition-ban megjelent tanulmányában kijelenti, hogy a magasan feldolgozott és finomított szénhidrátok, például fehér kenyér és cukor megváltoztatják az agyi aktivitást, oly módon, hogy még jobban kívánjuk ezeket az ételeket, és függősséget okoznak.

A cukor úgy működik, mint egy drog: a dopamin óriási szekréciója által, nagy addiktív potenciállal rendelkezik, ami további étkezésre készteti az agyat. Azaz minél több cukrot iszunk, annál többet akarunk inni. A súlyos és elszomorító tényező, hogy az öröm elérése érdekében minden alkalommal nagyobb mennyiséget kell fogyasztania.

A cukor, a drogokhoz hasonlóan, mesterségesen került előállításra az ember részéről. Az utóbbi évtizedekben olyan tanulmányok jelentek meg, amelyek összekapcsolják a cukor fogyasztását a hirtelen cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri, emésztő- és idegrendszeri betegségekkel. Ezenkívül a sejtek működésében zavarokat okoz, növeli a vérlemezkék szintjét és figyelemhiányos hiperaktivitás szindrómát okoz a gyermekek körében.

Az élelmiszeripar figyeli a különböző trendeket, még az is előfordulhat, hogy Ők saját maguk teremtik meg ezeket, hogy „kecsegtető” élelmiszerek kerüljenek a polcra, a megfelelő marketing szöveggel, kampánnyal. Itt jönnek szóba a túl jónak vélt alacsony zsírtartalmú joghurtok, desszertek, kekszek elterjedése. De, amikor a receptúrából kiveszik a zsírt, az élelmiszer textúráján javítani kell. És vajon mivel is teszik? Igen. Cukorral

 

Itt látható néhány kedvelt termék és annak cukormennyisége, melyeknek már csak egy darab elfogyasztásával túllépjük a napi maximális cukormennyiségünket.

   

Ezért, ha tehetjük, figyeljünk oda az étkezésünkre. Manapság már nem a „petyhüdt” életmód a fő gonosztevő az elhízás, a különböző népbetegségek kialakulásában, hanem a szedett-vedett, minőségtelen ÉTKEZÉS! Saját magunk helyzetét segíthetjük azzal, ha már most tudatosan tápláljuk szervezetünket, ami hosszútávon meghálálja magát. Már nagy lépést teszünk azzal, ha a fehér lisztet, de főleg a kristálycukrot lecseréljük, mert ezáltal elkerülhetjük az elhízást, cukorbetegséget, stb. és emellett az emésztésünket is javítjuk, biztosítva a megfelelő anyagcserét.

Erről az utóbbiról többet olvashattok régebbi blogposztunkban: Cukor hatása a jótékony bélbaktériumokra:

https://inkasweetstevia.hu/infok-erdekessegek/cukor-hatasa-a-jotekony-belbakteriumokra/

Tehát melyiket választanád? Manapság egy picit többet szánsz minőségi élelmiszerekre? Vagy idővel még ennél is többet költhetsz majd gyógyszerekre? A döntés mindig is a mi kezünkben van!

Cikk először közzétéve itt: Korunk legveszélyesebb drogja

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A stevia beillesztése a diétába

Mirakulin – a veszélytelen, egészséges „party drog”

Több, mint 60 édesítőszer kategorizálva, adatokkal