A stevia valóban hasmenést okoz?

A köztudatban elterjedt az a téveszme, hogy a stevia hasmenést okoz.

Nézzük, miért lehet az, hogy sokan a stevia hallatán, riadtan kiáltanak fel, hogy „Úristen! Attól hasmenésem lesz”!

A hasmenést okozhatja a túlzott folyékony állagú ételek fogyasztása; baktériumok és vírusok által kiváltott bélfertőzés; vagy olyan vegyületek, melyek felszívódási zavarokat okoznak, hiszen az emésztőrendszerbe olyan anyagok kerülnek, melyet a szervezet nem tud normál módon kezelni és így emésztési problémákban nyilvánul meg a rendellenesség. Na már most, a szervezet nagyon is jól tudja, hogy mi a megfelelő a számára és azonnal „tiltakozik”, ha nem hasznos tápanyagot kap, amit fel tudna hasznosítani, hogy táplálja testünket.

 

A steviát szereti, elfogadja, örül neki, hiszen egy gyógynövényről van szó, egy természetes anyagról, ami nemhogy hasmenést okoz, hanem pont ellenkezőleg, hasznos a hasmenés kezelésében, mivel baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatása is van. Tehát nem befolyásolja az emberi bél mikroflóra összetételét.

De miért okoz hasmenést sokaknál, ha steviával édesítenek? Mert nem mindegy, hogy különböző gyártók milyen más anyagokat használnak fel a stevia hígításához, hogy egyszerűen adagolható legyen a mindennapokban. Mivel a stevia akár 400x is édesebb a cukornál, ilyen formában elég nehéz lenne az adagolása, így a piacon található stevia készítmények mind hígítva vannak valamivel. Sok gyártó olyan anyagokat használ, ami a szervezet számára nem nagyon kedvelt, mint pld.

  • Mesterséges édesítőszerek, melyek szintetikus úton előállított szerves vegyületek, amelyek a természetben nem fordulnak elő. Általában a laboratóriumok falai közt fedezték fel ezeket néhány vegyi anyag reakciója során. Persze édesítőképességük nagy, viszont sem biológiai, sem pedig energiaértékről nem beszélhetünk.
  • Cukoralkoholok, melyet nehéz megemészteni és a gyomorban található baktériumokkal reakcióba lépve gázokat képez – ami jobb esetben csak puffadást okoz, rosszabb esetben pedig hasmenést is okozhat.

Az Inka Sweet Stevia esetében, nem keletkeznek kellemetlen mellékhatások a fogyasztása során, hiszen olyan összetevőket tartalmaz, melyeket a szervezet hasznosítani tud az anyagcsere, illetve a felszívódás során.

Ezért javasoljuk mindenkinek, hogy a vásárlást megelőzően, mindig olvassuk el a címkén található összetevők listáját, hogy tudatában legyünk annak, hogy mivel is fogjuk táplálni a testünket. Legyünk Tudatos Vásárlók!

Ezzel kapcsolatban nagyon sok hasznos információt találhattok Palkó Noémi honlapján, aki több éves tapasztalattal rendelkezik ezen a téren, illetve saját maga is így kezdte el bevezetni életébe sikeresen az életmódváltást.

 

Nagyon hasznos tippeket, recepteket találtok itt:

http://ironform.hu/?fbclid=IwAR0LbrLyyFPu3UpRocJxDJPCakEYq-y7utM_jsxRthMHobpzfMm6zc1HkKw

A cikk először itt jelent meg: A stevia valóban hasmenést okoz?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A stevia beillesztése a diétába

Mirakulin – a veszélytelen, egészséges „party drog”

Több, mint 60 édesítőszer kategorizálva, adatokkal