A cukor hatása a jótékony bélbaktériumokra

Már sokat olvashattunk arról, hogy a cukor fogyasztása nem segíti elő kellőképpen szervezetünk egészséges működését. Mondhatjuk azt, hogy több kárt is tud okozni.

Ezek közül megemlítenénk az egyik alapvető negatív hatását: a cukor elpusztítja azokat a jótékony bélbaktérium kolóniákat, melyek szükségesek a fehérje termelésben. Ez pedig nem jelent mást mint,  hogy megakadályozza a kívánt fogyást, de emellett szervezetünk működésében több rendellenességek is felléphetnek: romlik a vitaminok, ásványok, aminosavak, nyomelemek felszívódása és salaktalanítása, tehát a szervezet megtelik méreganyagokkal.

 

A jótékony bélbaktériumoknak fontos szerepük van, nemcsak a mentális, hanem a fizikai egészségben, hiszen a bélflóra egyensúlyának a felborulása teret engedhet a kórokozók elszaporodásának és bizonyos betegségek kialakulásának. Már ha csak, a manapság egyre jobban elterjedt ételintoleranciát vesszük figyelembe. Ez meg is szüntethető, ha jobban odafigyelünk arra, hogy mit viszünk be szervezetünkbe táplálkozásunk során. Ha helyreállítjuk a bélflóránkat, akkor sem szabad hátradőlni a székünkben, hiszen a jótékony bélbaktériumok élettartalma nem véges, ezért gondoskodnunk kell az állandó utánpótlásról.

Legtöbben elég mostohán bánnak a szervezetükkel: agyonterhelik emészthetetlen zsírokkal, sok-sok cukorral és nem adnak neki elegendő rostot, ami ezeknek a jótékony baktériumok táplálásához szükséges

Az inulin növényi rost serkenti a bélflórában lévő, az emésztéshez elengedhetetlenül szükséges baktériumok szaporodását mivel a növényi rost az, ami táplálékul szolgál számukra. Ezen mikroorganizmusok olyan a tápanyag lebontásához szükséges enzimeket állítanak elő az inulin rost feldolgozása során amelyek elengedhetetlenül fontosak a szervezet optimális működéséhez, mert a szervezetünk önmaga által előállított enzimek önmagukban még nem elegendő mennyiségben vannak jelen. Vagyis a bélflóra baktériumok fent leírt áldásos közreműködése nélkül az emésztés akadozik és nem kielégítő! Ez egy tipikus szimbiózis egymás között!

 

Az Inka Sweet Stevia fogyasztásával tápláljuk a jótékony bélbaktériumokat, hiszen a termékben található inulin rosttal, megadjuk nekik napi szinten a szükséges rostot, mellyel megtisztítják a bélfalat a letapadt méreganyagoktól, és eközben egy egészséges nyálkahártyát képezve rajta, amivel megvédik szervezetünket a kóros behatolóktól.
Összefoglalva, amennyiben a bélbaktériumok megfelelő tápanyagellátásban részesülnek, kellő számban szaporodnak, emésztési enzimeket állítanak elő nekünk és nagy számuk ezzel párhuzamosan gátolja a kártékony baktériumok elszaporodását, megtapadását.

 

Forrás cikk: A cukor hatása a jótékony bélbaktériumokra

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A stevia beillesztése a diétába

Mirakulin – a veszélytelen, egészséges „party drog”

Több, mint 60 édesítőszer kategorizálva, adatokkal