Kakaós kalács steviával

Kakaós kalács steviával

 

Csokirajongók akár a bejglit is helyettesíthetik vele, akár más (dió, mák, alma) töltelékkel is elkészíthető. Az egyik kedvencem: sokféleképpen variálható és fagyasztani is lehet, így egyszerre nagyobb adagot is megsüthetünk.

Hozzávalók a tésztához:

  • 400 g liszt
  • 2 teáskanál Inka Sweet Stevia Omega 4x
  • 1 csipet só
  • fél kocka friss élesztő
  • 200 ml tej
  • 100 g puhára olvasztott margarin
  • 1 tojás + 1 tojás sárgája a kenéshez
  • 1 citrom héja
  • 2 kávéskanál vanília aroma

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 tábla cukormentes tejcsokoládé reszelve
  • 20-30 g margarin

A csokoládét apróra reszeljük, legegyszerűbb, ha diódarálóval ledaráljuk. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg az élesztő feloldódik a langyos tejben, a lisztben elkeverjük az Inka Sweetet, sót, citrom héját.

Az élesztős tejet, vanília aromát, egy egész tojást és a margarint a liszthez adjuk és lágy tésztává gyúrjuk. Ha még ragad, adhatunk hozzá lisztet.

Amikor a tésztánk összeáll meleg helyen egy órán át a duplájára kelesztjük. Célszerű kilisztezett műanyag tálba tenni és egy megfelelő méretű nejlonzacskót ráhúzni, így könnyebben megkel. :)

A duplájára nőtt tésztát háromfelé vágjuk és egyesével lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a felolvasztott margarinnal és rászórjuk a reszelt csokoládét, majd feltekerjük, mint egy bejglit.

Szilikonlappal, vagy sütőpapírral lefedett tepsiben egymás mellé tesszük a három rudat és lekenjük tojás sárgájával. 170 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés funkció) nagyjából 15 percig sütjük. Az időtartam sütőtől függően változhat, érdemes 12-15 perc után tűpróbával ellenőrizni.

Elkészítési idő: 60 perc
Adag: 6-8 fő részére

Cikk először közzétéve itt: Kakaós kalács steviával

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A stevia beillesztése a diétába

Mirakulin – a veszélytelen, egészséges „party drog”

Több, mint 60 édesítőszer kategorizálva, adatokkal