Hajtogatott tepertős pogácsa glutén-laktózmentesen

Imádom a tepertős pogácsát. És ezer éve nem ettem egy igazi, finom, nagymamaféle tepertős pogit. Most viszont kaptam az alkalmon, hogy találtam egy cuki-édes nénikét a Bosnyák piacon, aki valami hihetetlenül finom tepertőt árul. Hirtelen, gyorsan vettem is tőle 30 dkg tepertőt, és igen nagy önuralomba került, hogy ne egyem meg mind még mielőtt felhasználom :) De sikerült! :) Ennek az önuralomnak az eredménye a mai pogi.

Adag: 4-6 fő
Elkészítési idő: kb. 3,5 óra

Hozzávalók:

  • 20 dkg Schar B mix
  • 25 dkg Nutrie Free kenyérliszt
  • 1 csapott teáskanál útifűmaghéj
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál frissen őrölt bors
  • 65 g libazsír
  • 1 egész tojás
  • 1 csomag porélesztő
  • 5 ml Inka Sweet Stevia Omega 4x (vagy 1 teáskanál cukor)
  • 5 púpos evőkanál laktózmentes tejföl
  • 2,5 dl langyos laktózmentes tej
  • 30 dkg tepertő (ebből 20 dkg ledarálva, 10 dkg apróra vágva)

Elkészítés:

Egy nagyobb tálba szórjuk bele a tepertő kivételével a hozzávalókat, és a robotgép dagasztó karjának segítségével nagyjából 10 percig dagasszuk. Egy nagyon lágy, nagyon könnyű tésztát kell kapjunk. Ezután meleg helyen hagyjuk kelni minimum 1 de inkább 2 órán át.

Ha duplájára dagadt, egy rizsliszttel szórt szilikon lapon 3-4 cm vastagságú téglalap formára nyújtjuk, majd megkenjük a darált tepertővel és az alsó felső széleit behajtjuk középre, a két oldalát szintén és az egészet még egyszer félbe, egymásra hajtjuk és 30 percet hagyjuk pihenni.

Ezután ismét kinyújtjuk majd megszórjuk a maradék tepertő darabkákkal s ismét felhajtogatjuk és ismét hagyjuk pihenni 20-30 percig. Miután ismét jól megkelt, akkor kar vastagságúra nyújtjuk, bevagdossuk a tetejét és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk belőle a pogikat, amiknek a tetejét felvert tojással kenjük meg.

Zsírpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon kb. negyed óra alatt készre sütjük.

Tipp: Ha pár nap után már szikkadtnak tűnne a pogi, csak locsoljuk meg egy pici tejjel, dugjuk be a sütőbe 10 percre, majd frissen fogyasszuk. Olyan mintha friss lenne.

Cikk először közzétéve itt: Hajtogatott tepertős pogácsa glutén-laktózmentesen

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A stevia beillesztése a diétába

Mirakulin – a veszélytelen, egészséges „party drog”

Több, mint 60 édesítőszer kategorizálva, adatokkal