Mi a baj a cukorral, miért kellenek “cukor pótlók”?


Nem szeretünk szembesülni vele, de mindannyian tudjuk, hogy a túlzott cukorfogyasztás nem tesz jót az egészségünknek. Ennek ellenére néha hajlamosak vagyunk degeszre tömni magunkat vele, vajon miért…?
Cukor ízlelés kísérlet babákkalA hetvenes években egy amerikai kutatócsoport kísérletet végzett 100 babával, aminek során megfigyelték, hogy a picik milyen reakciókkal válaszolnak három különböző ízre: édes, savanyú, keserű.
Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe, a végeredmény egyértelmű volt: a babák, aki édeset kaptak, kivétel nélkül mosolyogtak, és nyalogatták az ajkaikat, míg azok, akik a keserű vagy savanyú mintákat kóstolták meg, grimaszokkal és nyelvnyújtogatással válaszoltak.

Úgy tűnik, mintha genetikailag belénk lenne kódolva a cukorfüggőség

Az édes íz jelzés számunkra, hogy az adott ételben, italban jó sok kalória van, amit felhasználhatunk a túléléshez, míg a savanyú vagy keserű ízek jelzik, hogy valami nincs rendben, az adott étel/ital nem friss, esetleg romlott, ami nem előnyös a túlélésünkre nézve.
Egyéb kutatások során azt is kimutatták, hogy az édes íz serkentő hatással van a szerotonin és a dopamin termelésre (a cukorpólók is), ezért fogyasztása átmeneti boldogságérzetet okoz.
Ráadásul, számos tudományos okfejtésben kimutatták már, hogy nélküle nem tudnánk helyesen funkcionálni, hogy a legjobb instant energiaforrás, sőt, bizonyos esetekben hatékonyan lehet vele sebet is gyógyítani.
Az eddigieket összegezve: a cukor segít a túlélésben, energiát ad, gyógyítani is tud, és boldogabbak leszünk, amikor fogyasztjuk. Akkor végül is mi a baj a cukorral? Miért riogatnak vele a táplálkozástudományi szakértők, és miért kezd el ijesztgetni vele Manci néni már az óvodában, hogy: „vigyázz, mert meg fogsz hízni”, „elszuvasodnak a fogaid”, „cukorbeteg leszel” és így tovább?
A válasz: SEMMI. Nem a cukorral van a gond, hanem a túlzott fogyasztásával, amit a kristálycukor formában kapható változat kifejezetten elősegít.

Tényleg túl sokat fogyasztunk belőle?

Cukor helyettesítés
Elődeink számára a cukor nem volt ismert a jelenlegi fehér kristály formájában. Édesítőszert különböző termésekből/gyümölcsökből tudtak kivonni, ezért csak aratáskor/szüreteléskor volt elérhető, a mézhez nehéz volt hozzájutni, cukorpótló pedig akkor még nem létezett.
Wikipédia szerint…
“A finomított cukrot, amelyet ma minden háztartásban megtalálunk, száz-százötven évvel ezelőtt még csak a gazdagabb családok használták, még régebben csak a királyok asztalán volt található. Korábban csak a mézet használták az ételek édesítésére.
Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása napi 6 teáskanálnyi hozzáadott cukor fejenként.[1] A cukorfogyasztásból származó energiabevitel arányát a napi energiabevitel 10 százaléka alatt javasolja a WHO, ám a szervezet ajánlása szerint a cukorfogyasztásból származó kevesebb, mint 5 százaléknyi energiabevitel, illetve a lehető legkevesebb mennyiségű cukor elfogyasztása segíthet bizonyos egészségügyi kockázatok csökkentésében”
A 13-ik században került be először Ázsiából Európába, mint egzotikus fűszer. A 16-ik században jelentek meg az első cukornád ültetvények Brazíliában, majd később Angliában, a 16-ik és 18-ik század között, robbanásszerű növekedésen ment át a cukortermelés (1500%). Végül, ha a közelmúlt statisztikáit megnézzük, azt láthatjuk, hogy az elmúlt 50 évben megháromszorozódott a cukor fogyasztása.

Minek köszönhető ez a drasztikus növekedés?

Véleményünk szerint 3 dolognak:
  1. rászoktattak minket: lassan mindenbe belekeverik, ami karnyújtásra található a pénztáraknál
  2. könnyen elérhető: jó ízű, és nagyon olcsó édesítőszer, ezért a gyártók előszeretettel használják, a fogyasztók pedig, előszeretettel veszik
  3. függőséget okoz: a cukor fogyasztása közben dopamin szabadul fel, amitől jól érzed magad, plusz gátolja a jóllakottság érzést, tehát csak eszed és eszed és eszed…
Kétségtelen, tehát, hogy az édesítőszereink közül ezt a többszörös finomítással nyert fehér kristályt tarthatjuk a legkevésbé egészségesnek. Nemcsak azért, mert természetellenesen tömény (legalább 95%-os arányban tartalmaz cukrot), hanem azért is, mert emésztéséhez, földolgozásához a szervezetünknek nagy mennyiségű kalciumra, illetve B-vitaminokra van szüksége, amelyeket más fontos folyamatokból fog elvonni.
Ezek után könnyű belátni, hogy a cukorpótlóknak van létjogosultsága.

A leggyakrabban használt természetes cukor pótlók

Az alábbi táblázatban, a cukorral együtt ábécé sorrendbe szedtük azokat az anyagokat, amelyeket a leggyakrabban használnak hazánkban a helyettesítésére. Ezek nem kémcsőben születtek, tehát mondhatjuk, hogy természetes cukorpótlók.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A stevia beillesztése a diétába

Mirakulin – a veszélytelen, egészséges „party drog”

Pezsgőkrémes sütemény